piotr.frysiak

piotr.frysiak

Kucharz
[Przepisów: 7]

Babka piaskowa migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i szybka babka piaskowa

Babka piaskowa migdałowa

Składniki:

Babka piaskowa migdałowa

 

  • 1/2 kilograma mąki
  • pszennej (najlepiej krupczatki
  • 1/4 kilograma cukru (puder )
  • 1 margaryna
  • 6 jajek
  • 1 proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • olejek migdałowy
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa migdałowa
Cukier i żółtka utrzeć na jednolitą masę. Dodajemy margarynę, cukier waniliowy, olejek ucieramy. Następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy mąkę i dodajemy trochę mleka, ucieramy. Na samym końcu do ciasta dodajemy dobrze ubitą pianę i lekko mieszamy. Do naszykowanej formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wlewamy masę. Piec około 1 godziny w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni.