Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Babka piaskowa z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rozpływająca się w ustach babka piaskowa :)

Babka piaskowa z polewą czekoladową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka piaskowa z polewą czekoladową

 

  • 4 jaja
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. maki ziemniaczanej
  • niecała szk. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubiem
  • 2 łyżki czubate kakao
  • 1 kostka margaryny
  • cukier waniliowy

 

 

  • POLEWA:
  • 100 g czekolady (mleczna,gorzka)
  • 50 g masła ( margaryny)

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa z polewą czekoladową
Jajka ucieramy wraz z cukrem. Następnie dodajemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczamy. Studzimy i dodajemy do ciasta. Na koniec dodać cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao, Dokładnie mieszamy. Kek sówkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wlewamy wpierw ciasto białe, a następnie na białe ciasto ciemne. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. POLEWA: W większy garnek wstawiamy wodę i grzejemy ją, a na ten garnek stawiamy mniejszy ( lub jakąś miseczkę) z naszą czekoladą połamaną na mniejsze kawałki i margaryną . I rozpuszczamy na parze. Gotową polewą(ciepłą) polać ciasto.SMACZNEGO :)
Babka piaskowa z polewą czekoladową
Łatwa, szybka w przyżądzeniu , idealna w smaku:) efekt gwarantowany
Babka piaskowa z polewą czekoladową
Babka idealnie smakuje z zimnym mlekiem. . . lub kto woli ciepłym :D
Babka piaskowa z polewą czekoladową
Czekoladę również możemy zastąpić cukrem pudrem :)