Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

babka prababki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dardo dobra i smaczna piekłam.

babka prababki

Składniki:

babka prababki

 

  • Ciasto:
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 6 żółtek
  • 4 białka
  • 60 dag mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej
  • Poncz:
  • pól szklanki wody
  • 6 dag cukru
  • 2 łyżki rumu
  • sok z połowy cytryny
  • Lukier:
  • łyżka masła
  • 2 łyżki wody
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu

 

Sposób przygotowania:

babka prababki
Przygotować rozczyn z drożdży, troszkę cukru i odrobinę ciepłego mleka. gdy podwoi swoja objętość, dodać do masła utartego z żółtkami, wsypać mąkę, wlać resztę mleka, posolić i wyrabiać , aż ciasto będzie odstawać od ręki. Następnie dodać, piane ubitą z białek, wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą. Babkę piec około jednej godziny.Zagotować wodę na poncz, wsypać cukier, wymieszać, do letniego syropu, wlać rum i wcisnąć sok z cytryny. Ciasto jak wystygnie naponczować . Lukier: do wrzącej wody włożyć masło, wsypać cukier wymieszać zdjąć z ognia, wymieszać na jednolitą masę, wlać spirytus, polać babkę.

Tagi:

ciasto