goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Babka rumowa 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna i bardzo, bardzo aromatyczna

Babka rumowa 2

Składniki:

Babka rumowa 2

 

  • ciasto:
  • mąka 1/2 kg
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • żółtka 4 sztuki
  • masło 1/2 kostka
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • drożdże 5 dag
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 5 dag

 

  • polewa:
  • woda 1/5 szklanka
  • cukier puder 20 dag
  • rum 1/5 szklanka
  • sok z cytryny 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka rumowa 2
Drożdże rozcieramy z 4 łyżkami cukru. Wlewamy ciepłe mleko. Rozczyn odstawiamy na kilka około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę, żółtka, cukry. Ciasto wyrabiamy. Odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy z skórką pomarańczową. Przekładamy do natłuszczonej blaszki. Pieczemy około 50 minut w 190 stopniach. Składniki polewy ucieramy, smarujemy nią przestudzoną babkę.

Tagi:

ciasto