kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Babka rumowo-migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

???????Babka rumowo-migdałowa :)

Babka rumowo-migdałowa

Składniki:

Babka rumowo-migdałowa

 

  • mąka 28 dag
  • cukier puder 12 dag
  • masło miękkie 12 dag
  • jajka 4 całe
  • cukier waniliowy 1 op.
  • rum 3-4 łyżki
  • mleko trochę
  • płatki migdałowe 2 łyżki
  • margaryna do smarowania blachy

Sposób przygotowania:

Babka rumowo-migdałowa
Masło utrzeć na krem i ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru, cukier waniliowy, na koniec po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. w zależności od potrzeby domieszać trochę mleka, aby ciasto było lśniące. Następnie dodać rum i delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę (o średnicy 16 cm) pokryć płatkami migdałowymi i ostrożnie napełnić ją ciastem (kłaść po łyżce). Piec 55-60 minut w temp 175 C.

Tagi:

jajko jajka