zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka śliwkowo rodzynkowa

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

pyszna i aromatyczna babka ...

Babka śliwkowo rodzynkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka śliwkowo rodzynkowa

 

  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżeczka skorki pomarańczowej (drobno krojonej z torebki )
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej ( drobno krojonej z torebki )
  • 1 szk suszonych śliwek
  • 1 szk rodzynek
  • Lukier :
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego ( w żelu )
  • Dodatkowo :
  • biała posypka do ciast
  • czekoladowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Babka śliwkowo rodzynkowa
Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Śliwki pokroić i dodać do mąki razem z rodzynkami i wymieszać. Bardzo miękką margarynę chwilę ucierać, dodać cukier i nadal ucierać na gładka masę. Następnie nadal ucierając wbijać po jednym jajku. Potem wsypać skórkę cytrynową i pomarańczową i wszystko wymieszać. Do gotowej masy stopniowo dodawać mieszankę mąki ze śliwkami i rodzynkami. Ciasto wymieszać na gładką masę. Dużą formę keksową o wymiarach 14 x 32 cm ( mierząc górę blaszki ) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 -180 stopni i piec 45 -50 minut w zależności od naszego piekarnika. Po upieczeniu babkę zostawić w otwartym piekarniku na około 10 minut a potem wyjąć na kratkę i wystudzić. Cukier puder wsypać do miseczki, dodać sok z cytryny a także barwnik i wymieszać gęsty lukier. Delikatnie letnie ale nie za bardzo ciasto posmarować lukrem, babka nie może być za ciepła bo cały lukier spłynie. Na sam koniec posypać dekoracyjnie obiema posypkami do ciast.
Babka śliwkowo rodzynkowa
margarynę utrzeć z cukrem a następnie jajkami
Babka śliwkowo rodzynkowa
po dodaniu rodzynek i śliwek do maki połączyc wszystko razem
Babka śliwkowo rodzynkowa
babkę upiec i przygotować lukier do dekoracji
Babka śliwkowo rodzynkowa
wystudzona babkę posmarowac lukrem i posypac posypką