Sposób przygotowania:
Babka śliwkowo rodzynkowa
Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Śliwki pokroić i dodać do mąki razem z rodzynkami i wymieszać. Bardzo miękką margarynę chwilę ucierać, dodać cukier i nadal ucierać na gładka masę. Następnie nadal ucierając wbijać po jednym jajku. Potem wsypać skórkę cytrynową i pomarańczową i wszystko wymieszać. Do gotowej masy stopniowo dodawać mieszankę mąki ze śliwkami i rodzynkami. Ciasto wymieszać na gładką masę. Dużą formę keksową o wymiarach 14 x 32 cm ( mierząc górę blaszki ) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 -180 stopni i piec 45 -50 minut w zależności od naszego piekarnika. Po upieczeniu babkę zostawić w otwartym piekarniku na około 10 minut a potem wyjąć na kratkę i wystudzić. Cukier puder wsypać do miseczki, dodać sok z cytryny a także barwnik i wymieszać gęsty lukier. Delikatnie letnie ale nie za bardzo ciasto posmarować lukrem, babka nie może być za ciepła bo cały lukier spłynie. Na sam koniec posypać dekoracyjnie obiema posypkami do ciast.
-Natka-
zewa
Dziękuję Natko. Miałam dodać jeszcze kandyzowanego kolorowego ananasa, ale okazało się, że został zjedzony przez moich chłopaków.
gusia1000
zewa
Babka rzeczywiście wyszła smaczna :)
edytaha
zewa
Częstuj się Edytko, jeszcze jest. Zauważyłam, że chłopaki wolą ciacha przekładane jakąś masą. Więc babeczka jeszcze jest, nie dużo ale jest :)
edytaha
Dzięki Ewciu, chłopaki nie wiedzą co dobre :D
zewa
A ja będę miała na nich sposób. Bo inne ciacha to jedno podejście i nie ma. A tak chociaż na drugi dzień coś zostanie, hi, hi :)