2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1466]

Baba jogurtowo-jabłkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo pyszna babka o jogurtowej nucie z dodatkiem jabłka, wilgotna i pachnąca, arystokratka wśród wielkanocnych bab!

Baba jogurtowo-jabłkowa

Składniki:

Baba jogurtowo-jabłkowa

 

Sposób przygotowania:

Baba jogurtowo-jabłkowa

ETAP 1:

Baba jogurtowo-jabłkowa
jajka zmiksować z cukrem połączyć z jogurtem

Obrane jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić delikatnie sokiem z cytryny, obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajka zmiksować z cukrem po chwili dodać jogurt,oraz olej wsypać mąki.

ETAP 2:

Baba jogurtowo-jabłkowa
starte jabłko delikatnie wmieszać w masę

Na sam koniec dodać starte jabłko, delikatnie wmieszać w masę.

ETAP 3:

Baba jogurtowo-jabłkowa
gotowe ciasto wylać do formy silikonowej

Tak przygotowane ciasto wylać do dużej formy z kominem, ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam, zwykłą metalową trzeba natłuścić i wysypać bułką tartą.

Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku przez godzinę.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

ETAP 4:

Baba jogurtowo-jabłkowa
Gotowa zimną babę polukrować udekorować, smacznego

Zimną polukrować i udekorować. Smacznego!

Tagi:

ciasto babka