motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Jabłkowe z pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest bardzo smaczne. Trzeba poświęcić troszkę czasu, aby go przygotować. Warto jednak poświęcić czas i zrobić.

Jabłkowe z pianką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jabłkowe z pianką

Masa jabłkowa

  • 1.5 kg jabłek
  • galaretka agrestowa

Ciasto

  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 paczki masła

Piana

  • 5 białek
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Jabłkowe z pianką
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy w rozgrzanym rondelku ok.8 minut. Dodajemy galaretkę i jeszcze troszkę smażymy. Studzimy. 

Do miski dajemy składniki na ciasto i zagniatamy. 3/4 ciasta rozkładamy na wysmarowanej blaszce i nakłuwamy widelcem. Pozostałe ciasto dajemy na 15 minut do zamrażalnika. Na ciasto dajemy zimne jabłka i ubitą pianę z białek. Pozostałe ciasto rozkruszamy i dajemy do nagrzanego piekarnika.
Jabłkowe z pianką
Oskrobane jabłka ścieramy na tarce i smażymy
Jabłkowe z pianką
Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy
Jabłkowe z pianką
3/4 ciasta rozkładamy na wysmarowanej blaszce
Jabłkowe z pianką
Dajemy jabłka, pianę z białek i kruszymy pozostałe ciasto
Jabłkowe z pianką
Pieczemy w nagrzanym piekarniku