czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Babka z szafranem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Babka smaczna, puszysta i naprawdę bardzo aromatyczna... Idealna na zbliżające się Święta wielkanocne.

Babka z szafranem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka z szafranem

 

Sposób przygotowania:

Babka z szafranem
Miękkie masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać cukier, utrzeć na gładką masę. Stale miksując, wbijać kolejno po jednym jajku, dodać nasiona wanilii. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i proszkiem do pieczenia. Ubijając, stopniowo dodawać do ciasta. Szafran zalać ciepłym mlekiem, dodać od razu do ciasta. Dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Formę na babkę dokładnie natłuścić i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, równomiernie rozsmarować. Piec ok. 50min w temp. 175st. Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Babka z szafranem
Masło utrzeć z resztą składników na gładką masę
Babka z szafranem
Ciasto przelac do przygotowanej formy, upiec

Tagi:

jajko jajka