kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Babka ucierana z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lubie ucierane ciasta ponieważ są wilgotne i bardzo długo utrzymują świeżość.

Babka ucierana z majonezem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka ucierana z majonezem

 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki majonezu(czubate)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki kwaśnego mleka
  • 2 łyżki kakao
  • różowy barwnik(niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Babka ucierana z majonezem
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie kolejno dodawać majonez,mąkę,mleko i proszek do pieczenia cały czas ucierając.Gotową masę podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao a do drugiej barwnik spożywczy(niekoniecznie).Do obu mas dodać piane z białek(do każdej taka samą ilość) i delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto wykładamy na przemian raz ciemne raz różowe do wysmarowanej tłuszczem formy.Pieczemy w 180*C ok 45-50 minut.
Babka ucierana z majonezem
Pięknie wyrośnięte ciasto odstawiamy by wystygło.
Babka ucierana z majonezem
Wystudzone ciasto gotowe do pokrojenia ;)
Babka ucierana z majonezem
Różowo brązowa babka znikała z talerza w oka mgnieniu;)

Tagi:

jajko jajka mak