Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Babka waniliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wielkanocna babka waniliowa- puszysta i bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy robo kuchenny lub mikser i kilka składników.

Babka waniliowa

Składniki:

Babka waniliowa

 

 

 

 

  • 12 dag cukru kryształu

 

 

 

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • tłuszcz i krupczatka do formy

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka waniliowa
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarenka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, odstawiamy do ostudzenia. Małą formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy krupczatką (silikonową formę wystarczy tylko lekko posmarować masłem). Schłodzone jajka ubijamy na puszystą pianę, dodając partiami cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Ciągle ubijając na wolnych obrotach, dodajemy mąki zmieszane z proszkiem, a następnie schłodzone masło. Gdy masa będzie gładka, przekładamy ją do formy babkowej. Pieczemy około 35 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka