zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka waniliowo rodzynkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

babka waniliowa z rodzynkami i polewą

Babka waniliowo rodzynkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka waniliowo rodzynkowa

 

  • 200 g cukru
  • 1 op cukru z prawdziwą wanilią ( po 10 g )
  • 200 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szk rodzynek
  • 1 szczypta soli
  • Polewa :
  • 1 szk cukru pudru
  • 1/3 kostki margaryny Kasia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo :
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • motylki cukrowe

 

Sposób przygotowania:

Babka waniliowo rodzynkowa
Margarynę stopić i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka wlać do miski, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na puszystą masę.
Gdy będą dobrze ubite wlać schłodzoną margarynę i dalej miksować.
Następnie dodawać po łyżce mieszanki mącznej i na wolnych obrotach wyrobić ciasto.
W drugim naczyniu ubić pianę z białek z solą i dodać ją do ciasta.
delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki babkowej z kominkiem lub bez posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut.
Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i wystudzić.
Składniki na polewę umieścić w rondelku i na małym ogniu podgrzewając rozpuścić je.
Gotową polewą polać babkę a na koniec posypać ja skórką pomarańczową i motylkami.
Babka waniliowo rodzynkowa
utartą masę połączyć z ubitymi na pianę białkami.
Babka waniliowo rodzynkowa
gotową masę przełożyć do formy babkowej ...
Babka waniliowo rodzynkowa
gotową babkę polać polewą i udekorować ...

Tagi:

jajko jajka