Sposób przygotowania:
Babka waniliowo rodzynkowa
Margarynę stopić i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka wlać do miski, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na puszystą masę.
Gdy będą dobrze ubite wlać schłodzoną margarynę i dalej miksować.
Następnie dodawać po łyżce mieszanki mącznej i na wolnych obrotach wyrobić ciasto.
W drugim naczyniu ubić pianę z białek z solą i dodać ją do ciasta.
delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki babkowej z kominkiem lub bez posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut.
Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i wystudzić.
Składniki na polewę umieścić w rondelku i na małym ogniu podgrzewając rozpuścić je.
Gotową polewą polać babkę a na koniec posypać ja skórką pomarańczową i motylkami.
Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka wlać do miski, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na puszystą masę.
Gdy będą dobrze ubite wlać schłodzoną margarynę i dalej miksować.
Następnie dodawać po łyżce mieszanki mącznej i na wolnych obrotach wyrobić ciasto.
W drugim naczyniu ubić pianę z białek z solą i dodać ją do ciasta.
delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki babkowej z kominkiem lub bez posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut.
Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i wystudzić.
Składniki na polewę umieścić w rondelku i na małym ogniu podgrzewając rozpuścić je.
Gotową polewą polać babkę a na koniec posypać ja skórką pomarańczową i motylkami.
evita0007