Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 496]

Babka waniliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle urocza babka o smaku waniliowym oblana polewą czekoladową zabarwioną na żółto ozdobiona nugatowymi jajeczkami. Prosta i bardzo smaczna.

Babka waniliowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka waniliowa

na ciasto:

  • 3 jajka temp. pokojowa
  • 1 duże op. budyniu waniliowego bez cukru (na 3/4 l)
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany temp. pokojowa
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dag czekolady gorzkiej drobno posiekanej

dodatkowo:

  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • odrobinę żółtego barwnika spożywczego
  • parę czekoladowych jajeczek nugatowymi
  • odrobinę cukrowych perełek

Sposób przygotowania:

Babka waniliowa

Przygotowanie ciasta:

Babka waniliowa
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę . Następnie ucierając stopniowo dodawać na przemian budyń w proszku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę. Ciasto wymieszać z posiekaną czekoladą. Ubić pianę z białek na sztywną pianę. Delikatne połączyć z utartym ciastem.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

Babka waniliowa
Ciasto przelewamy do formy do 3/4 wysokości

Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy do 3/4 wysokości formy.

Pieczenie:

Babka waniliowa
Upieczoną babkę ostrożnie wyciągamy z formy

Przygotowaną babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 45 min.
Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika i ostrożnie wyciągamy z formy. Studzimy.

Dekoracja:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Ściągamy naczynie. Dodajemy odrobinę żółtego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Przygotowaną czekoladą polewamy babkę. Ozdabiamy czekoladowymi nugatowymi jajeczkami i posypujemy perłowym i cukiereczkami. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.