Sposób przygotowania:
Babka wielkanocna
1. Godz. wcześniej wyjmujemy skladniki, by miały temp pokojową.
2. Ucieramy masło ze szcyptą soli i cukrami na puch. Dodajemy żółtka i mieszamy z masą. Ucieramy, dodajjąc mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i mleko.
3. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady lub rodzynki. Ciasto wykładamy na natłuszczonej i posypanej bułką formy do 3/4 wys., bo w trakcie pieczenia urośnie. Pieczemy w temp 180 stopni ok 40 min. Ostudzoną możemy olać stopioną czekoladą
2. Ucieramy masło ze szcyptą soli i cukrami na puch. Dodajemy żółtka i mieszamy z masą. Ucieramy, dodajjąc mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i mleko.
3. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady lub rodzynki. Ciasto wykładamy na natłuszczonej i posypanej bułką formy do 3/4 wys., bo w trakcie pieczenia urośnie. Pieczemy w temp 180 stopni ok 40 min. Ostudzoną możemy olać stopioną czekoladą