EnchantedxD

EnchantedxD

Szef Kuchni
[Przepisów: 89]

Babka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

rozpływa się w ustach bo jaest lakka jak puch

Babka wielkanocna

Składniki:

Babka wielkanocna

 

  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • szcypta soli
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 100-125 ml mleka
  • kawałki czekolady lub rodzynki
  • bułka tarta i margaryna do formy

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna
1. Godz. wcześniej wyjmujemy skladniki, by miały temp pokojową.
2. Ucieramy masło ze szcyptą soli i cukrami na puch. Dodajemy żółtka i mieszamy z masą. Ucieramy, dodajjąc mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i mleko.
3. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady lub rodzynki. Ciasto wykładamy na natłuszczonej i posypanej bułką formy do 3/4 wys., bo w trakcie pieczenia urośnie. Pieczemy w temp 180 stopni ok 40 min. Ostudzoną możemy olać stopioną czekoladą