Sposób przygotowania:
Babka z batatów z karmelem i migdałami
Bataty owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut (do miękkości). Opcjonalnie zamiast pieczenia możemy skorzystać z gotowania w mundurkach. Słodkie ziemniaki studzimy, obieramy z łupinek i miksujemy na gładko. Odważamy 300 g puree.
W miseczce mieszamy mąki z płatkami owsianymi, cukrem, sodą, cynamonem i solą oraz opcjonalnie z babką lancetowatą. Masło roztapiamy, studzimy.
Do miski z sypkimi składnikami dodajemy przestudzone masło, jajka i puree oraz ocet. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Formę o wymiarach 12 cm x 24 cm (małą keksówkę) wyściełamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 40-45 minut.
W czasie gdy piecze się ciasto przygotowujemy solony karmel.
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści, zawartość zagęści a całość zyska bursztynową barwę. Uwaga nie mieszamy żadnymi przyrządami.
Tylko poruszamy garnkiem! Do garnka wlewamy ciepłą śmietankę. Intensywnie mieszamy a następnie dodajemy masło i sól. Gotujemy aż masa zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
Polewamy wierzch ciasta jeszcze ciepłym karmelem.
Posypujemy szybko uprażonymi migdałami, posiekanymi w słupki.
W miseczce mieszamy mąki z płatkami owsianymi, cukrem, sodą, cynamonem i solą oraz opcjonalnie z babką lancetowatą. Masło roztapiamy, studzimy.
Do miski z sypkimi składnikami dodajemy przestudzone masło, jajka i puree oraz ocet. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Formę o wymiarach 12 cm x 24 cm (małą keksówkę) wyściełamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 40-45 minut.
W czasie gdy piecze się ciasto przygotowujemy solony karmel.
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści, zawartość zagęści a całość zyska bursztynową barwę. Uwaga nie mieszamy żadnymi przyrządami.
Tylko poruszamy garnkiem! Do garnka wlewamy ciepłą śmietankę. Intensywnie mieszamy a następnie dodajemy masło i sól. Gotujemy aż masa zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
Polewamy wierzch ciasta jeszcze ciepłym karmelem.
Posypujemy szybko uprażonymi migdałami, posiekanymi w słupki.
gosiapiotrek23
mocsłodkości
robaczek
biedroneczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki