kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Babka z batatów z karmelem i migdałami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fantastyczna babka z batatów, z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej oraz cynamonu. Polewa karmelowa z chrupiącymi migdałami doskonale dopełnia smak. Idealne ciasto do kawy!

Babka z batatów z karmelem i migdałami

Składniki:

Babka z batatów z karmelem i migdałami

podstawowe

 

  • słony karmel:
  • 100 g cukru kryształu
  • 6 łyżek wody
  • 90 g śmietanki 30%
  • 30 masła
  • ½ łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Babka z batatów z karmelem i migdałami
Bataty owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut (do miękkości). Opcjonalnie zamiast pieczenia możemy skorzystać z gotowania w mundurkach. Słodkie ziemniaki studzimy, obieramy z łupinek i miksujemy na gładko. Odważamy 300 g puree.

W miseczce mieszamy mąki z płatkami owsianymi, cukrem, sodą, cynamonem i solą oraz opcjonalnie z babką lancetowatą. Masło roztapiamy, studzimy.

Do miski z sypkimi składnikami dodajemy przestudzone masło, jajka i puree oraz ocet. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

Formę o wymiarach 12 cm x 24 cm (małą keksówkę) wyściełamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 40-45 minut.

W czasie gdy piecze się ciasto przygotowujemy solony karmel.

Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści, zawartość zagęści a całość zyska bursztynową barwę. Uwaga nie mieszamy żadnymi przyrządami.

Tylko poruszamy garnkiem! Do garnka wlewamy ciepłą śmietankę. Intensywnie mieszamy a następnie dodajemy masło i sól. Gotujemy aż masa zgęstnieje do pożądanej konsystencji.

Polewamy wierzch ciasta jeszcze ciepłym karmelem.

Posypujemy szybko uprażonymi migdałami, posiekanymi w słupki.