Sposób przygotowania:
Czekoladowo- wafelkowy sernikSPÓD:
Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy. Między czasie masło rozpuszczamy. Rozdrobnione ciasteczka łączymy z płynnym masłem. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy. Dokładnie ją dociskamy. Całość schładzamy, by spód zastygł. Zastygnięty smarujemy roztrzepanym jajkiem.
ETAP 2
Na ciasteczkowy spód wykładamy wafelki odpowiednio je przycinając, tak by dokładnie wypełniły środek blaszki.
SER:
Ser, masło, żółtka oraz cukier przekładamy do malaksera. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Czekolady rozpuszczamy w ciepłym mleku. Na koniec łączymy je z kakao.
Zmiksowany ser mieszamy z rozpuszczoną czekoladą, po czym masę serową łączymy z budyniem i proszkiem do pieczenia.
ETAP 4
Na koniec całość łączymy z pianą z białek.
Gotową masę serową wylewamy na wafelki. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C. Upieczony dokładnie studzimy.
WYKOŃCZENIE:
Większą część śmietanki (150 ml) podgrzewamy. Do prawie gotującej wsypujemy drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania płynnej czekoladowej masy. Naczynie z masą wkładamy do ciepłej wody, by czekolada nie zastygła, a między czasie rozpuszczamy w pozostałej śmietance (50 ml ) białą czekoladę.
Ciemną czekoladą polewamy sernik. Na jej wierzch wykładamy pasy białej czekolady. Za pomocą widelca przeciągamy ją, tak by powstały ładne wzory. Całość schładzamy, by polewa zastygła.
gusia1000
Justyna92
Habibi & Cats
Czekoladka 2