jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Czekoladowo- wafelkowy sernik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To pyszne połączenie herbatników, wafelków, sernika i oczywiście czekolady. Całość smakuje rewelacyjnie. Ciasto polecam na każdą okazje.

Czekoladowo- wafelkowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowo- wafelkowy sernik

SPÓD:

  • 300 gram herbatników kakaowych,
  • 150 gram masła,
  • Jajko do posmarowania spodu,

DODATKOWO

  • 7-8 wafelków Prince Polo XXL

SER:

  • 800 gram mielonego sera,
  • 100 gram masła,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 200 gram gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • ¼ szklanki mleka

WYKOŃCZENIE

  • 170 gram gorzkiej czekolady,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 100 gram białej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowo- wafelkowy sernik

SPÓD:

Czekoladowo- wafelkowy sernik
Masło łączymy z pokruszonymi herbatnikami

Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy. Między czasie masło rozpuszczamy. Rozdrobnione ciasteczka łączymy z płynnym masłem. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy. Dokładnie ją dociskamy. Całość schładzamy, by spód zastygł. Zastygnięty smarujemy roztrzepanym jajkiem.

ETAP 2

Czekoladowo- wafelkowy sernik
Wafelki wykładamy na ciasteczkowy spód

Na ciasteczkowy spód wykładamy wafelki odpowiednio je przycinając, tak by dokładnie wypełniły środek blaszki.

SER:

Czekoladowo- wafelkowy sernik
Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do sera

Ser, masło, żółtka oraz cukier przekładamy do malaksera. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Czekolady rozpuszczamy w ciepłym mleku. Na koniec łączymy je z kakao.
Zmiksowany ser mieszamy z rozpuszczoną czekoladą, po czym masę serową łączymy z budyniem i proszkiem do pieczenia.

ETAP 4

Czekoladowo- wafelkowy sernik
Masę serową wylewamy na wafelki

Na koniec całość łączymy z pianą z białek.

Gotową masę serową wylewamy na wafelki. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C. Upieczony dokładnie studzimy.

WYKOŃCZENIE:

Czekoladowo- wafelkowy sernik
Ciepłą śmietankę łączymy z czekoladą

Większą część śmietanki (150 ml) podgrzewamy. Do prawie gotującej wsypujemy drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania płynnej czekoladowej masy. Naczynie z masą wkładamy do ciepłej wody, by czekolada nie zastygła, a między czasie rozpuszczamy w pozostałej śmietance (50 ml ) białą czekoladę.

Ciemną czekoladą polewamy sernik. Na jej wierzch wykładamy pasy białej czekolady. Za pomocą widelca przeciągamy ją, tak by powstały ładne wzory. Całość schładzamy, by polewa zastygła.