jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka z kremem nutella

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

babka z kremem nutella - apetyczna babka z kremem mleczno - kakaowym

Babka z kremem nutella

Składniki:

Babka z kremem nutella

 

  • 1 kostka masła
  • 25 dag cukru
  • 5 jajek
  • sól - szczypta
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1/2 kg mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 20 dag opakowania nutelli
  • 100 ml likieru
  • cukier puder - do posypania

Sposób przygotowania:

Babka z kremem nutella
Cukier puder utrzeć z jajkami, do tego dodać masło i dalej ucierając.

Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Na koniec szczyptę soli i mleko.

Tak przyrządzone ciasto podzielić na pół.

Do jednej części dodać nutellę, do drugiej części likier.

Do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej wylać najpierw ciasto jasne, następnie na wierzch ciasto ciemne.

Całość można delikatnie przemieszać łyżką.

Ciasto piec przez 1 godzinę w temp. 180 stop. C.

Po upieczeniu odstawić, aby ciasto przestygło.

Ciasto posypać. cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka