zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Babka z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babka z lukrem łatwa do zrobienia

Babka z lukrem

Składniki:

Babka z lukrem

 

  • 270-360g maki
  • 5 zoltek
  • 110g cukru
  • cukier waniliowy
  • 125ml mleka
  • 30-45g masla
  • 3dag drozdzy
  • lukier:
  • 100g cukru pudru
  • przegotowana woda
  • armoat rumowy lub cytrynowy

Sposób przygotowania:

Babka z lukrem
drozdze i po lyzce maki i cukru dodac letniego mleka,delikatnie wymieszac.Odstawic do wyrosniecia.Zoltka utrzec z cukrem na puszysta mase,dodac przesiana make i drozdze.Wymieszac wszystko razem,nastepnie dodac rozpuszczone maslo i ponownie wymieszac.Gotowe ciasto wylozyc do formy posmarowanej tluszczem,przykryc plocienna sciereczka i raz jeszcze odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce.Babke piec w temp 180st. przez okolo godzine. po upieczeniu polac z wierzchu lukrem

Tagi:

mak