alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Babka z przyprawą korzenną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka z przyprawą korzenną

Babka z przyprawą korzenną

Składniki:

Babka z przyprawą korzenną

 

  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • 125 ml miodu
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

 

Sposób przygotowania:

Babka z przyprawą korzenną
Wymieszać mleko z masłem, cukrem, miodem i kawą. Zagotować. Stale mieszać. Wszystkie składniki powinny się rozpuścić, stopić w jedną masę. Pozostawić do wystygnięcia, następnie zmiksować z orzechami, przyprawą, mąką i sodą. Nie przerywając miksowania wlewać po jednym żółtku. Z białek ubić pianę. Wymieszać z masą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temp. 170 st. C przez 60 minut.