Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Łatwa babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosta w wykonaniu,tania i szybka babka o smaku cytrynowym . Idealna dla początkujących. Pięknie ozdobi świąteczny stół.

Łatwa babka cytrynowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łatwa babka cytrynowa

na ciasto:

dodatkowo:

  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie niebieski lukier i kwiaty z opłatka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Łatwa babka cytrynowa

Przygotowanie ciasta:

Łatwa babka cytrynowa
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą,gęstą masę

Jajka ubijamy mikserem z cukrem do białości na gęstą i puszystą masę. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy powoli obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy powoli ostudzone i roztopione masło. Na samym końcu dodajemy parę kropli aromatu cytrynowego i skórkę z cytryny .

Pieczenie ciasta:

Łatwa babka cytrynowa
Przygotowane ciasto wlewamy do formy na babkę

Przygotowane ciasto wkładamy do formy na babkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą do 3/4 wysokości formy.

Pieczenie:

Łatwa babka cytrynowa
Upieczoną babkę ostrożnie wyciągamy z formy i studzimy

Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok.40 min.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z formy. Studzimy.

Etap końcowy:

Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem i ewentualnie ozdabiamy przygotowanym według przepisu na opakowaniu niebieskim lukrem i ozdabiamy kwiatami z opłatka. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.