Sposób przygotowania:
Łatwa babka cytrynowaPrzygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy mikserem z cukrem do białości na gęstą i puszystą masę. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy powoli obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy powoli ostudzone i roztopione masło. Na samym końcu dodajemy parę kropli aromatu cytrynowego i skórkę z cytryny .
Pieczenie ciasta:
Przygotowane ciasto wkładamy do formy na babkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą do 3/4 wysokości formy.
Pieczenie:
Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok.40 min.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z formy. Studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem i ewentualnie ozdabiamy przygotowanym według przepisu na opakowaniu niebieskim lukrem i ozdabiamy kwiatami z opłatka. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.