Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Babka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babkę możemy polać czekoladę mleczną lub posypać cukrem pudrem. Ciasto można podzielić na dwie małe formy z kominkiem okrągłe.

Babka wielkanocna

Składniki:

Babka wielkanocna

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 3/4 szklaki mleka
  • 3,4 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 250 g masła lub margaryny Kasi

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna

Etap 1

Babka wielkanoczna
Mąkę przesiewamy dodajemy na przemian z mlekiem

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i cukier waniliowy, ucieramy na gładka masę.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy po czym na przemian z mlekiem dodać do masy. Cały czas mieszając.

Etap 2

Babka wielkanoczna
Białka ubijemy na sztywno.Po ubiciu do dajmey do masy

Ubijamy pianę z białek.Składniki muszą utworzyć gładką masę dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao.

Formę na babkę okrągłą o pojemności 1 i 1/2 l wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Nakładamy kilka łyżek masy białej a później nakładamy kilka łyżek czekoladowej masy, tak do wyczerpania ciasta.

Piec około 1 i 1/2 godzina w piekarniku na grzanym do 175 stopniach.