Sposób przygotowania:
Babka wielkanocnaEtap 1
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i cukier waniliowy, ucieramy na gładka masę.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy po czym na przemian z mlekiem dodać do masy. Cały czas mieszając.
Etap 2
Ubijamy pianę z białek.Składniki muszą utworzyć gładką masę dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao.
Formę na babkę okrągłą o pojemności 1 i 1/2 l wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Nakładamy kilka łyżek masy białej a później nakładamy kilka łyżek czekoladowej masy, tak do wyczerpania ciasta.
Piec około 1 i 1/2 godzina w piekarniku na grzanym do 175 stopniach.