Sposób przygotowania:
babka staropolska z szafranem
Szafran namoczyć w spirytusie i zostawić na noc.Drożdże rozrobić w mleku, dodać pół szklanki mąki i cukier, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka ubić z cukrem na parze, aż zbieleje masa.
Dodać mąkę, sól, skórkę z otartej cytryny i drobniutko pokrojoną wanilią, dokładnie wymieszać, połączyć z rozczynem ,dodać szafran ze spirytusem i wyrobić ciasto(około 60 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Następnie wlać sklarowane masło i dalej wyrabiać aż tłuszcz połączy się z ciastem. Ciasto włożyć do form wysmarowanych tłuszczem do 1/3 wysokości, przykryć ściereczką i pozostawić aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.
Dodać mąkę, sól, skórkę z otartej cytryny i drobniutko pokrojoną wanilią, dokładnie wymieszać, połączyć z rozczynem ,dodać szafran ze spirytusem i wyrobić ciasto(około 60 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Następnie wlać sklarowane masło i dalej wyrabiać aż tłuszcz połączy się z ciastem. Ciasto włożyć do form wysmarowanych tłuszczem do 1/3 wysokości, przykryć ściereczką i pozostawić aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.