Sposób przygotowania:
Babka z tartej bułki
Przygotowanie:
Przesiać tartą bułkę i mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.W makutrze utrzeć żółtka z cukrem,dodać kefir lub zsiadłe mleko i cukier waniliowy.Na koniec dodać pianę ubitą z białek na przemian z bułką tartą zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Ciasto powinno być dość gęste.Do posmarowanej tłuszczem formy nałożyć ciasto i piec w gorącym piekarniku 200-220s.c około 30 minut.Upieczoną i ostudzoną babkę wyjąć z formy,przekroić poziomo i przełożyć marmoladą.
Przesiać tartą bułkę i mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.W makutrze utrzeć żółtka z cukrem,dodać kefir lub zsiadłe mleko i cukier waniliowy.Na koniec dodać pianę ubitą z białek na przemian z bułką tartą zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Ciasto powinno być dość gęste.Do posmarowanej tłuszczem formy nałożyć ciasto i piec w gorącym piekarniku 200-220s.c około 30 minut.Upieczoną i ostudzoną babkę wyjąć z formy,przekroić poziomo i przełożyć marmoladą.