teresa o

teresa o

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Babka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsza po pół godzinie po wyjęciu z piekarnika

Babka ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ziemniaczana

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana
Podgardle i jedną cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Do masy wybić jaja, dodać mąki przyprawić dość pikantnie, na koncu dodać przesmążoną cebulę ze skwarkami i wymieszać. Masę wylać do naczynia w którym będzie się zapiekała. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny. Najlepsza jest lekko przestudzona.
Babka ziemniaczana
podgardle pokroić w dość drobną kostkę przesmażyć na patelni razem z jedną cebulą również pokrojoną w kostkę
Babka ziemniaczana
obrane ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane razem z drugą cebulą i ząbkami czosnku
Babka ziemniaczana
do startych ziemniaków dodajemy mąke, jaja, sól, pieprz i chili doprawiamy pikantnie na końcu mieszamy z przesmażoną cebulą
Babka ziemniaczana
wykładamy masę do naczynia w którym się będzie piekła i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni