Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Babka ziemniaczana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Inna wersja Kugelisu wg Piotra . Bez boczku bo podajemy ją z sosem gulaszowym .

Babka ziemniaczana   Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ziemniaczana

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( małe oczka ) jak na placki ziemniaczane ( lub zmiksować w Rozdrabniaczu ) i odcisnąć dość mocno wykładając na wyłożone dużą gazą sitko . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ,wrzucić drobno pokrojonecebule i zrumienić .Lekko ostudzić .
Zmieszać utarte ziemniaki z cebulą i tłuszczem od smażenia , jajkami , pozostałym olejem śmietanką i mąką . Doprawić do smaku solą , pieprzem .
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką - najładniej wygląda upieczona w foremce do babki z ,, kominkiem ,, .
Rozgrzać piekarnik do 200 * C . Wstawić babkę . Piec ok 1 godzinę . Zmniejszyć temperaturę do 180 * C i piec dalej jeszcze 30.
.Sprawdzić patyczkiem do ciasta .Z wierzchu ma się zrumienić . Wyjąć . Poczekać chwilę i wyjąć .Pokroić na plastry .
Do babki podałam sos gulaszowy . Ale można podawać z grzybowym ,lub z kwaśną śmietaną .
Babka ziemniaczana
Etap 1
Babka ziemniaczana
Etap 2
Babka ziemniaczana
Etap 3
Babka ziemniaczana
Etap 4