Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Babka ziemniaczana mojej Babci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Taką babę robiła dla mnie babcia. Ja urozmaiciłam ją pieczarkami i oliwkami bo akurat zalegały w lodówce :)

Babka ziemniaczana mojej Babci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ziemniaczana mojej Babci

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana mojej Babci
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na stronie do ziemniaków. Można także użyć robota kuchennego. Płyn zlać do naczynia, po pół godziny odlać wodę, a skrobię osadzoną na dnie dodać do masy ziemniaczanej. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej patelni aż wytopi się tłuszczyk, na to wrzucić cebulę pokrojoną w kosteczkę, jak się zeszkli dodać pokrojone pieczarki, usmażyć i ostudzić. Oliwki pokroić w krążki. W misce wymieszać starte ziemniaki, mąkę, jajka i przyprawy. Dodać do masy zawartość patelni i dokładnie wymieszać. Wylać do naczynia żaroodpornego i wyrównać. Piec ok. godziny w 200st. Podawać z kwaśną śmietaną lub surówka z kiszonej kapusty.
Babka ziemniaczana mojej Babci
Ziemniaki obrać umyć zetrzeć na tarce na stronie do ziemniaków Można także użyć robota kuchennego. Płyn zlać do naczynia po pół godziny odlać wodę a skrobię osadzoną na dnie dodać do masy ziemniaczanej
Babka ziemniaczana mojej Babci
Boczek pokroić w kostkę przesmażyć na suchej patelni aż wytopi się tłuszczyk na to wrzucić cebulę pokrojoną w kosteczkę jak się zeszkli dodać pokrojone pieczarki usmażyć i ostudzić Oliwki pokroić w krążki
Babka ziemniaczana mojej Babci
W misce wymieszać starte ziemniaki mąkę jajka i przyprawy
Babka ziemniaczana mojej Babci
Dodać do masy zawartość patelni i dokładnie wymieszać Wylać do naczynia żaroodpornego i wyrównać