Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1420]

Babka ziemniaczana (wersja podstawowa)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszne danie z ziemniaków. Pochodzę z podlasia, więc w tych stronach jest to bardzo zanana i często robiona potrawa.

Babka ziemniaczana (wersja podstawowa)

Składniki:

Babka ziemniaczana (wersja podstawowa)

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2-3 jajka
  • 2 duże cebule
  • 15 dag wędzonego boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana (wersja podstawowa)
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można maszynką) i posypać łyżką mąki.

Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju i podsmażyć na niej pokrojone cebule z boczkiem. Przełożyć do masy ziemniaczanej z jajkami i czosnkiem.

Całość dokładnie wyrobić (łyżką), doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i włożyć do blaszki.

Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).