Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla. Cebulę posiekać w kostkę, dodać do boczku, smażyć aż boczek się wytopi a cebula zeszkli i lekko zarumieni. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudzić. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków. Lekko osączyć z nadmiaru soku jeśli trzeba. Dodać ugotowaną, wystudzoną ciecierzycę, boczek z cebulą i czosnkiem. Wbić jajka. Wymieszać całość na jednolitą masę. Wsypać mąkę, czubrycę, gałkę, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem, wyłożyć masę, wyrównać. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Podawać z surówką z kiszonej kapusty
anemon
Alex_M
dzięki :)