Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babka ziemniaczana z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babka ziemniaczana jest bardzo smaczna i sycąca

Babka ziemniaczana z mięsem

Składniki:

Babka ziemniaczana z mięsem

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z mięsem
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać 4 żółtka, masło i ucierać na puszystą masę. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Cebulę posiekać, podsmażyć na smalcu. Mięso zemleć w maszynce, dodać cebulę, jajko, śmietanę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Foremkę do bab posmarować tłuszczem, wyłożyć 1/3 ciasta ziemniaczanego, połowę farszu, następną porcję ciasta, pozostały farsz i resztę ciasta. Babkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35 minut