jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Babka znakomita

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjna babka piaskowa, lekka, puszysta i pachnąca:)

Babka znakomita

Składniki:

Babka znakomita

 

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru kryształu lub pudru
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 dowolny olejek zapachowy (migdałowy, rumowy, itp.)
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania

 

Sposób przygotowania:

Babka znakomita
Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie miękką margarynę utrzeć na puch mikserem, dodając na przemian cukier i żółtka, a pod koniec ubijania dodać powoli mąkę, olejek zapachowy, ciągle ucierając. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i wmieszać ją w masę żółtkową.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną średniej formy babkowej i piec około 45-60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia i obsypać cukrem pudrem.