bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Babka żurawinowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

taka trochę inna od tradycyjnej..... o smaku żurawiny , lekko kwaskowa

Babka żurawinowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka żurawinowa

 

  • 1 kostka masła
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1 kisiel żurawinowy
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 3 -4 łyżki żurawiny
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • czekolada lub lukier do polania
  • można posypać żurawiną lub płatkami migdałów

Sposób przygotowania:

Babka żurawinowa
Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodając po kolei całe jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kisielem żurawinowym, wsypać powoli porcjami do masy, dodać śmietanę i dokładnie połączyć.Następnie dodać żurawinę /jeżeli jest duży owoc, należy pokroić na mniejsze części. Włożyć do formy silikonowej /jeżeli zwykła, należy wysmarować margaryną i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 180 st przez 50-60 minut. Polać czekoladą i posypać płatkami migdałowymi lub kokosem, ewentualnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.. :O)
Babka żurawinowa
dodać kisiel żurawinowy i owoce żurawiny
Babka żurawinowa
a ak wyglada moje dzieło już w przekroju....

Tagi:

czekolada