Sposób przygotowania:
Bagietki orkiszowe z siemieniemETAP 1:
Do misy robota wsypać mąkę i sól. W kubku wymieszać ciepłą wodę z mlekiem. Dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut. Wlać do misy, dodać rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
ETAP 2:
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko wyrobić.
ETAP 3:
Podzielić na 4 równe kawałki. Z każdego uformować wałeczek. Umieścić na blasze do bagietek. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia.
ETAP 4:
Po tym czasie posmarować je jajkiem, posypać siemieniem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, po 5 minutach zmniejszyć do 210 i piec około 15 minut.
edytaha
Alex_M
dziękuję :)