Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bagietki orkiszowe z siemieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepyszne chrupiące bagietki, mięciutkie w środku. W całości na mące orkiszowej. Posypane siemieniem lnianym, polecam

Bagietki orkiszowe z siemieniem

Składniki:

Bagietki orkiszowe z siemieniem

 

  • 100 g wody
  • 100 g mleka
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 300g mąki orkiszowej typ 812
  • 0,5 łyżeczki soli
  • + jajko do posmarowania
  • + 1 garść siemienia lnianego

 

Sposób przygotowania:

Bagietki orkiszowe z siemieniem

ETAP 1:

Bagietki orkiszowe z siemieniem
Do misy robota wsypać mąkę i sól. W kubku wymieszać ciepłą wodę z mlekiem. Dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut.

Do misy robota wsypać mąkę i sól. W kubku wymieszać ciepłą wodę z mlekiem. Dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut. Wlać do misy, dodać rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

ETAP 2:

Bagietki orkiszowe z siemieniem
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko wyrobić.

Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko wyrobić.

ETAP 3:

Bagietki orkiszowe z siemieniem
Podzielić na 4 równe kawałki. Z każdego uformować wałeczek. Umieścić na blasze do bagietek. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia.

Podzielić na 4 równe kawałki. Z każdego uformować wałeczek. Umieścić na blasze do bagietek. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia.

ETAP 4:

Bagietki orkiszowe z siemieniem
Po tym czasie posmarować je jajkiem, posypać siemieniem.

Po tym czasie posmarować je jajkiem, posypać siemieniem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, po 5 minutach zmniejszyć do 210 i piec około 15 minut.


Tagi:

jajko jajka