Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bagietki ziołowo-czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne domowe bagietki. Cudownie pachną. Domowe najlepsze. Smakują na zimno jak i na gorąco. Idealne do zup czy tak zjedzenia. Bardzo polecam.

Bagietki ziołowo-czosnkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bagietki ziołowo-czosnkowe

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju

Nadzienie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bagietki ziołowo-czosnkowe
1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Ciasta nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.

3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła lub margaryny, dodajemy zioła i dokładnie mieszamy widelcem, lekko przy tym rozcierając.

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bagietki, układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawimy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinamy je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarowujemy nadzienie.

5. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.

6. Podajemy. Smacznego. Smakują gorące jak i zimne.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 bagietek.

Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.

Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.
Bagietki ziołowo-czosnkowe
Tak wyglądają w środku bagietki ziołowo-czosnkowe.