marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bajaderki kokosowo-makowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pokruszone czerstwe ciasto zmieszać z masłem,wiórkami kokosowymi,makiem,aromatem do ciast i mlekiem w proszku.Formować kulki i schłodzić.

Bajaderki kokosowo-makowe.

Składniki:

Bajaderki kokosowo-makowe.

 

  • 1 spód biszkoptowy lub inne czerstwe ciasto,
  • 2/3 kostki miękkiego masła,
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%,
  • paczka wiórków kokosowych,
  • pół szklanki białego lub niebieskiego maku,
  • pół szklanki mleka w proszku,
  • aromat do ciast w dowolnym smaku,np.migdałowym,
  • opakowanie polewy w kubełku,
  • 400 ml.wody.

Sposób przygotowania:

Bajaderki kokosowo-makowe.
Wyjąć z lodówki masło,aby nieco odtajało.Pokruszyć średni spód biszkoptowy lub inne ciasto kruche.Odmierzyć szklankę maku białego lub niebieskiego i mleka w proszku,dodać paczkę wiórków kokosowych i aromat migdałowy lub waniliowy.Wszystko dodać do średniej miski blaszanej i zagnieść rękoma masę.Można dodać trochę śmietanki 30% w razie czego.Z powstałej masy formować małe lub średnie kulki.Można oblać je rozpuszczoną kuwerturą białą lub czekoladową.Ułożyć na talerzu do zastygnięcia.Schłodzić w lodówce.

Tagi:

ciasto mak