Sposób przygotowania:
Bajgle 2
Do mleka dodać miód, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić na kilka minut. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki lekko spłaszczyć, w środku zrobić kciukiem dziurki, lekko rozciągnąć je palcami. Odłożyć do ponownego wyrośnięcia. W rondelku zagotować ok. 1 litr wody z łyżeczką cukru. Wrzucać do niej pojedynczo bułki z dziurką. Gotować po jednej minucie z obu stron. Następnie układać je na natłuszczonej blasze. Żółtko dokładnie wymieszać z 2-3 łyżeczkami ciepłej wody. Wierzch każdego bajgla posmarować żółtkami i posypać makiem. Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut.