Sposób przygotowania:
Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych
Orzechy nerkowca i migdały rozdrabniamy blenderem. Śliwki bardzo drobno siekamy albo rozdrabniamy przy pomocy blendera. Dodajemy mieszankę keksową. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do chwili aż się całkowicie rozpuści. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Połowę wafli ryżowych rozdrabniamy blenderem na puch, a pozostałe łamiemy rękoma, dodajemy do bakalii. Wlewamy czekoladę ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia i gotowania na grubość około 1 cm. Przykrywamy drugim arkuszem papieru, na który układamy 3-4 ciężkie książki i odstawiamy co najmniej na 4-5 godzin. Po tym czasie kroimy w niewielkie prostokąty i pozostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby batoniki jeszcze bardziej stwardniały.
![Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/bakaliowe-batoniki-z-wafli-ryzowych-153000.jpg)
![Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/bakaliowe-batoniki-z-wafli-ryzowych-153001.jpg)
![Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/bakaliowe-batoniki-z-wafli-ryzowych-153002.jpg)
![Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/bakaliowe-batoniki-z-wafli-ryzowych-153003.jpg)
marietta