Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i zdrowe domowe batoniki ryżowe

Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych

 

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych
Orzechy nerkowca i migdały rozdrabniamy blenderem. Śliwki bardzo drobno siekamy albo rozdrabniamy przy pomocy blendera. Dodajemy mieszankę keksową. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do chwili aż się całkowicie rozpuści. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Połowę wafli ryżowych rozdrabniamy blenderem na puch, a pozostałe łamiemy rękoma, dodajemy do bakalii. Wlewamy czekoladę ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia i gotowania na grubość około 1 cm. Przykrywamy drugim arkuszem papieru, na który układamy 3-4 ciężkie książki i odstawiamy co najmniej na 4-5 godzin. Po tym czasie kroimy w niewielkie prostokąty i pozostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby batoniki jeszcze bardziej stwardniały.
Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych
Orzechy nerkowca i migdały rozdrabniamy blenderem. Śliwki bardzo drobno siekamy albo rozdrabniamy przy pomocy blendera. Dodajemy mieszankę keksową.
Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do chwili aż się całkowicie rozpuści. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych
Powstałą masę wykładamy do formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia i gotowania na grubość około 1 cm. Przykrywamy drugim arkuszem papieru, na który układamy 3-4 ciężkie książki i odstawiamy co najmniej na 4-5 godzin.
Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych