Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pychotka bakaliowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pychotka bakaliowa- ciasto doskonałe na każdą okazję. Idealny deser do kawy lub herbatki. Każdemu będzie smakować.

Pychotka bakaliowa

Składniki:

Pychotka bakaliowa

Ciasto

  • 350 g mąki,
  • 250 g margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Pianka

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych,
  • 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, kokos),
  • 6 białek,
  • 150 g cukru,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,

Masa budyniowa

Polewa

Sposób przygotowania:

Pychotka bakaliowa

Przygotowanie ciasta

Pychotka bakaliowa
Z podanych składników zagniatam ciasto. Dzielę na połowę.

Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części.

Wyłożenie ciasta na blaszkę

Pychotka bakaliowa
Ciasto rozwałkowuję, smaruję powidłami i posypuję bakaliami.

Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 35cmx24cm. Ciasto smaruję połową powideł śliwkowych i posypuję połową bakalii.

Przygotowanie pianki

Pychotka bakaliowa
Białka ubijam na sztywno z cukrem i mąką. Pianę wykładam na ciasto. Piekę.

Trzy białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję połowę cukru i połowę mąki ziemniaczanej. Pianę wykładam na ciasto i wyrównuję. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą częścią ciasta robię to samo co z pierwszą. Piekę dwa jednakowe ciasta.

Przygotowanie masy budyniowej

Pychotka bakaliowa
Gotuję budyń. Następnie ucieram z masłem, cukrem pudrem i spirytusem. Masą przekładam upieczone placki.

Masa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam cukier waniliowy i mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemny budyń. Ucieram. Na końcu wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na jedno z ciast bakaliowych. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto, pianką do dołu.

Polewa: Masło, kakao, cukier i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Studzę. Gęstą polewę rozsmarowuję na cieście. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.