Sposób przygotowania:
Pychotka bakaliowaPrzygotowanie ciasta
Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części.
Wyłożenie ciasta na blaszkę
Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 35cmx24cm. Ciasto smaruję połową powideł śliwkowych i posypuję połową bakalii.
Przygotowanie pianki
Trzy białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję połowę cukru i połowę mąki ziemniaczanej. Pianę wykładam na ciasto i wyrównuję. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą częścią ciasta robię to samo co z pierwszą. Piekę dwa jednakowe ciasta.
Przygotowanie masy budyniowej
Masa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam cukier waniliowy i mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemny budyń. Ucieram. Na końcu wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na jedno z ciast bakaliowych. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto, pianką do dołu.
Polewa: Masło, kakao, cukier i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Studzę. Gęstą polewę rozsmarowuję na cieście. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.
Magdalena88
niezły kąsek