Sposób przygotowania:
Szampańskie bakaliowe ciasto
Rodzynki sparzyć i odsączyć, orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać wiórki kokosowe i rodzynki.Białka z wszystkich jajek ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać na koniec delikatnie bezę wymieszać z 3 żółtkami i mieszanką bakali. Dwie jednakowe formy ( 24 cm na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem, pojedynczo upiec dwa placki. Pieczemy w temp. 160st około 35 min.Krem: Brzoskwinie osączyć z soku, następnie do uzyskanego syropu dolać 1 i 3/4 szklanki wody i zagotować z dodatkiem cukru, w 3/4 szklanki wody wymieszać budyń z 1 łyżką mąki, dodać pozostałe 5 żółtek i dokładnie wszystko wymieszać po wymieszaniu wylać do gotującego się syropu i mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić.Masło utrzeć i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń, uzyskany krem podzielić na trzy części. Na jednym upieczonym i wystudzonym placu rozsmarować część kremu na nim ułożyć delicje czekoladą do dołu i skropić je kawą na ciastkach rozsmarować kolejną część kremu i przykryć drugim plackiem po wierzchu rozsmarować resztę kremu, a na nim ciasno ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki, całość zalać gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w 750 ml gorącej wody. Przygotowane ciasto odstawić do zastygnięcia.
mocsłodkości
robaczek
skuter5