iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Szampańskie bakaliowe ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na to ciasto pochodzi z gazetki " Gotuj krok po kroku" ciasto jest bajecznie pyszne i godne polecenia.

Szampańskie bakaliowe ciasto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szampańskie bakaliowe ciasto

 

  • Ciasto:
  • 200 g mielonych orzechów
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 8 jajek
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • dodatkowo:
  • 30 dag masła
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 opakowanie delicji
  • 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Szampańskie bakaliowe ciasto
Rodzynki sparzyć i odsączyć, orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać wiórki kokosowe i rodzynki.Białka z wszystkich jajek ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać na koniec delikatnie bezę wymieszać z 3 żółtkami i mieszanką bakali. Dwie jednakowe formy ( 24 cm na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem, pojedynczo upiec dwa placki. Pieczemy w temp. 160st około 35 min.Krem: Brzoskwinie osączyć z soku, następnie do uzyskanego syropu dolać 1 i 3/4 szklanki wody i zagotować z dodatkiem cukru, w 3/4 szklanki wody wymieszać budyń z 1 łyżką mąki, dodać pozostałe 5 żółtek i dokładnie wszystko wymieszać po wymieszaniu wylać do gotującego się syropu i mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić.Masło utrzeć i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń, uzyskany krem podzielić na trzy części. Na jednym upieczonym i wystudzonym placu rozsmarować część kremu na nim ułożyć delicje czekoladą do dołu i skropić je kawą na ciastkach rozsmarować kolejną część kremu i przykryć drugim plackiem po wierzchu rozsmarować resztę kremu, a na nim ciasno ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki, całość zalać gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w 750 ml gorącej wody. Przygotowane ciasto odstawić do zastygnięcia.
Szampańskie bakaliowe ciasto
Ubite na sztywno białka połaczyć z resztą składników
Szampańskie bakaliowe ciasto
Na wysmrowanym kremie ułożyć ciastka i nasączyć kawa