Sposób przygotowania:
Ciasto kora dębu z truskawkami
Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto dzielę na dwie równe części. Ciasto przekładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Galaretkę rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam połowę masy budyniowej. Delicje maczam w kawie i układam na cieście. Wykładam pozostałą masę. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Truskawki obieram z szypułek, przekrawam na pół. Owoce układam na cieście i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Nina W.