nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Bakaliowo-miodowe muffinki z czekoladą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pożywne muffiny w wersji mini,drobne poręczne słodkości w sam raz na dwa kęsy.

Bakaliowo-miodowe muffinki z czekoladą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakaliowo-miodowe muffinki z czekoladą.

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 tabliczka czekolady (mlecznej)
  • upodobania i posiadania, ja dodałam żurawinę, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, wszystkiego po troszeczku)
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb żytnich

Sposób przygotowania:

Bakaliowo-miodowe muffinki z czekoladą.
W jednym naczyniu łączę ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól (grupa składników określanych jako "suche"). Czekoladę kroję, siekam nożem na małe kawałeczki. W osobnym naczyniu mieszam ze sobą mleko, olej, miód, jajko (tak zwane składniki "mokre") i dodaję do nich posiekaną czekoladę, bakalie oraz płatki i otręby. Wymieszane mokre składniki z bakaliami, płatkami i rozdrobnioną czekoladą przelewam do składników "suchych", proszkowanych i wszystko dokładnie mieszam łyżką. Przekładam wymieszane surowe ciasto do papierowych papilotek umieszczonych w muffinowej blaszce, napełniam papierowe foremki ciastem do około 2/3 ich wysokości. Piekę muffiny przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Z owej porcji składników wyszło 44 mini muffin.
Bakaliowo-miodowe muffinki z czekoladą.
"Mokre", płynne składniki połączone z posiekaną czekoladą, płatkami, otrębami i bakaliami.
Bakaliowo-miodowe muffinki z czekoladą.
Przelewanie "mokrych", płynnych składników do "suchych", proszkowanych.
Bakaliowo-miodowe muffinki z czekoladą.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszane stanowiące surowe ciasto przygotowane do przełożenia do papierowych papilotek.
Bakaliowo-miodowe muffinki z czekoladą.
Surowe ciasto nałożone do papierowych papilotek umieszczonych w blaszce tuż przed wstawieniem do piekarnika.