eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Bakaliowy schab Eli z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam schab nafaszerowany śliwkami i morelami suszonymi orzechami włoskimi z miodem. Całość upiekłam w piekarniku.

Bakaliowy schab Eli z piekarnika

Składniki:

Bakaliowy schab Eli z piekarnika

mięso

  • 1.30 kg schabu bez kości

przyprawy

  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 4 kosteczki smażonej cebulki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

farsz

dodatki

  • olej do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Bakaliowy schab Eli z piekarnika

przygotować przyprawy

Bakaliowy schab Eli z piekarnika
Przygotować wszystkie przyprawy i wymieszać.

Kosteczki cebulowe rozkruszyć, dodać czosnek granulowany, sól, pieprz i wymieszać.

przygotowanie farszu

Bakaliowy schab Eli z piekarnika
Przygotować bakalie, orzechy, miód i wymieszać.

Morele i śliwki suszone drobno pokroić. Orzechy włoskie posiekać. Do farszu dodać miód i wymieszać.

przygotowanie schabu

Bakaliowy schab Eli z piekarnika
Opłukany i osuszony schab naciąć w trzech miejscach.

Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić schab ze ścięgien. Schab naciąć wzdłuż w trzech miejscach.

przygotowanie schabu cd

Bakaliowy schab Eli z piekarnika
Przygotowanymi przyprawami nacięty schab.

Nacięty schab natrzeć przygotowanymi przyprawami.

przygotowanie schabu cd

Bakaliowy schab Eli z piekarnika

W nacięcia włożyć przygotowany farsz. Naczynie wysmarować olejem. Schab włożyć do naczynia i obłożyć wzdłuż rulonikami z folii aluminiowej lub związać sznurkiem. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec schab przez około 70 minut. Upieczony schab ostudzić i schłodzić w lodówce.

Smacznego