IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Bakłażan nadziewany z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka i oryginalna potrawa na kolacyjkę

Bakłażan nadziewany z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan nadziewany z piekarnika

 

  • 2 szt bakłażany,
  • 1 szt cebula,
  • 200 gram mięso mielone,
  • wg. potrzeby ser zółty,
  • do smaku majeranek,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa do mięsa mielonego

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan nadziewany z piekarnika
Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć środek z nasionami. Mięso mielone doprawić do smaku, formować pulpeciki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę pokroić w piórka i również podsmażyć na złocisty kolor. Doprawić majerankiem. Do bakłażanów wkładamy przygotowane pulpeciki z cebulką. Ser trzemy na grubej tarce i obficie posypujemy. Bakłażany wkładamy na nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 15 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego!
Bakłażan nadziewany z piekarnika
Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć środek z nasionami.
Bakłażan nadziewany z piekarnika
Mięso mielone doprawić do smaku, formować pulpeciki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Bakłażan nadziewany z piekarnika
Do bakłażanów wkładamy przygotowane pulpeciki z cebulką.
Bakłażan nadziewany z piekarnika
Ser trzemy na grubej tarce i obficie posypujemy.