Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bakłażan z mielonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mięso mielone smażone z bakłażanem podawać z pieczywem i serem twarogowym wymieszanym z jogurtem

Bakłażan z mielonym mięsem

Składniki:

Bakłażan z mielonym mięsem

 

  • 2 bakłażany,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
  • 20 dag sera twarogowego,
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • papryka mielona ostra,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka zieleniny

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan z mielonym mięsem
Bakłażany obrać i pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę, wsypać cebulę i czosnek, podsmażyć, do cebuli dodać pokrojony bakłażan i smażyć około 10-15 minut. Następnie włożyć mięso mielone, wsypać oregano, przyprawę do mięsa, wymieszać i smażyć około 15 minut. Dodać do smaku sól, pieprz i mieloną paprykę. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę serem twarogowym, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Gotowe mięso wyłożyć na talerze, posypać zieleniną, na boku talerza położyć łyżkę sera wymieszanego z jogurtem.