Sposób przygotowania:
Pieczony bakłażan z dynią i mięsem mielonym
Bakłażan myjemy i wycieramy do sucha, przekrajamy na połowę i wydrążamy środek. Miąższ bakłażana kroimy w kosteczkę.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Dynię kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii myjemy i kroimy na drobno.
Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę pokrojoną cebulę i czosnek, dokładamy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dokładamy paprykę, dynię i pokrojony miąższ bakłażana, bazylię, przyprawy i smażymy przez 5 minut. Na końcu dokładamy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy bakłażany, lekko dociskamy łyżeczką.
Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia ( 5 minut ) oprószamy startym serem i pieczemy aż ser się rozpuści.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Dynię kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii myjemy i kroimy na drobno.
Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę pokrojoną cebulę i czosnek, dokładamy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dokładamy paprykę, dynię i pokrojony miąższ bakłażana, bazylię, przyprawy i smażymy przez 5 minut. Na końcu dokładamy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy bakłażany, lekko dociskamy łyżeczką.
Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia ( 5 minut ) oprószamy startym serem i pieczemy aż ser się rozpuści.