kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pieczony bakłażan z dynią i mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczony bakłażan z dynią i mięsem mielonym jest pyszny i ładnie wygląda. Do farszu użyłam dynię, mięso mielone i inne warzywa, przyprawy i tarty ser. Polecam.

Pieczony bakłażan z dynią i mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony bakłażan z dynią i mięsem mielonym

 

  • 1 średni bakłażan
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1/4 małej czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 gram dyni obranej ze skórki
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dużych listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli cebulowej
  • garść tartego sera
  • 2 łyżki ugotowanego ryżu

Sposób przygotowania:

Pieczony bakłażan z dynią i mięsem mielonym
Bakłażan myjemy i wycieramy do sucha, przekrajamy na połowę i wydrążamy środek. Miąższ bakłażana kroimy w kosteczkę.

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Dynię kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii myjemy i kroimy na drobno.

Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę pokrojoną cebulę i czosnek, dokładamy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dokładamy paprykę, dynię i pokrojony miąższ bakłażana, bazylię, przyprawy i smażymy przez 5 minut. Na końcu dokładamy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy bakłażany, lekko dociskamy łyżeczką.

Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia ( 5 minut ) oprószamy startym serem i pieczemy aż ser się rozpuści.
Pieczony bakłażan z dynią i mięsem mielonym
Z bakłażana wyjmujemy miąższ i kroimy w kosteczkę.
Pieczony bakłażan z dynią i mięsem mielonym
Czerwoną cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kosteczkę.
Pieczony bakłażan z dynią i mięsem mielonym
Wszystkie składniki farszu przesmażyć na patelni.
Pieczony bakłażan z dynią i mięsem mielonym
Bakłażany napełniamy przygotowanym farszem.