Sposób przygotowania:
Bakłażan z piekła rodem.
Pokrój bakłażana na centymetrowe plastry (wzdłuż), lekko posól i poczekaj aż się spocą. Wytrzyj ręcznikiem plastry bakłażna staranie po czm przesmaż na suchej patelni z obydwu stron. Na rozgrzanej patelni na maśle zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj czosnek, pokrojone w kostkę obrane ze skórki pomidory. Po kilkunastu minutach smażenia skrop warzywa sosem sojowym, dodaj słodko-pikantny sos chili, pieprz i chili do smaku - potrawa powinna być ostra. Do miseczki przekładaj na zmianę plastry bakłażana, warzywa z patelni- do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa - to ostre pomidory. Udekoruj plasterkiem cytryny i listkami selera. Podaj na stół po kilku godzinach schłodzenia w lodówce jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie, ale wtedy może być mniej pikantne.
Barbara Malafouris