jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Bakłażan z piekła rodem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ognisty dodatek do miesa z rusztu i nie tylko....

Bakłażan z piekła rodem.

Składniki:

Bakłażan z piekła rodem.

 

  • 1 średni bakłażan
  • 1/2 kg pomidorów
  • 3 łyżki słodko- pikantnego sosu chili TaoTao
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • jasny sos sojowy do skropienia
  • sól do posypania bakłażana
  • chili, czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • plaster cytryny i listki selera do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bakłażan z piekła rodem.
Pokrój bakłażana na centymetrowe plastry (wzdłuż), lekko posól i poczekaj aż się spocą. Wytrzyj ręcznikiem plastry bakłażna staranie po czm przesmaż na suchej patelni z obydwu stron. Na rozgrzanej patelni na maśle zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj czosnek, pokrojone w kostkę obrane ze skórki pomidory. Po kilkunastu minutach smażenia skrop warzywa sosem sojowym, dodaj słodko-pikantny sos chili, pieprz i chili do smaku - potrawa powinna być ostra. Do miseczki przekładaj na zmianę plastry bakłażana, warzywa z patelni- do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa - to ostre pomidory. Udekoruj plasterkiem cytryny i listkami selera. Podaj na stół po kilku godzinach schłodzenia w lodówce jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie, ale wtedy może być mniej pikantne.