aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Bakłażan z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sprawdza się jako solidna przekąska ale także danie obiadowe

Bakłażan z ryżem

Składniki:

Bakłażan z ryżem

 

  • średniej wielkości bakłażan
  • torebka ryżu ( 100g)
  • 2 czerwone cebule
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka startego parmezanu
  • strąk czerwonej papryki
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażan z ryżem
Bakłażana rozciąć wzdłuż na połówki, wydrążyć środki, posolić i ułożyć do góry dnem. Ryż ugotować w bulionie, odsączyć. Na łyżce masła poddusić cebulkę i drobno posiekaną paprykę. Dodać do ryżu i dobrze wymieszać, dodając parmezan i resztę stopionego masła. Doprawić solą i pieprzem. Farszem nadziewać połówki bakłażana i zapiekać ok 40 min w temp.180C