Sposób przygotowania:
Zapiekane wieże z bakłażana
Bakłażana myjemy i kroimy w 12 plastrów, solimy i odstwiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy zawartość puszki pomidorów, mieszamy i doprawiamy: bazylią, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotujemy sos na małym ogniu kilka minut. Gdy bakłażany puszczą sok, wycieramy je ręcznikiem papierowym i obsmażamy do miękkości na patelni (można także grillować). Mozzarellę kroimy także na 12 plastrów. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część sosu (ok.1/3) i kładziemy 4 plastry bakłażana, potem 4 plastry mozzarelli, na każdy kawałek odrobinę sosu, następnie znowu bakłażana, mozzarellę, sos; i ostatnią warstwę bakłażana, mozzarelli i sosu, wierzch każdej wieży posypujemy serem. Pieczemy ok.20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)