Sposób przygotowania:
Bakłażan zapiekany z pomidorami
Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry. Cebule i czosnek obrać, umyć, drobno posiekać. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć 5minut, dodać czosnek, zasmażyć. Łyżką cedzakową wyjąć cebulę z naczynia. W naczyniu smażyć partiami bakłażana, aż lekko się zarumierni, wyjąć na oddzielny talerz. Na dnie naczynia ułożyć plastry bakłażana, posypać odrobiną pietruszki i tymianku, soli i pieprzu. Ułożyć warstwę cebuli, pomidorów i mozzarelli, posypać natką i tymiankiem. Naprzemian układać składniki i przyprawiać. Na koniec wszystko posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 30minut. Podawać na gorąco