mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Bakłażan zapiekany z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bakłażany- wyśmienity smak

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Składniki:

Bakłażan zapiekany z pomidorami

 

  • 2 bakłażany
  • 400g pomidorów krojonych z puszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1,5szkl grubo startej mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szkl startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Bakłażan zapiekany z pomidorami
Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry. Cebule i czosnek obrać, umyć, drobno posiekać. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć 5minut, dodać czosnek, zasmażyć. Łyżką cedzakową wyjąć cebulę z naczynia. W naczyniu smażyć partiami bakłażana, aż lekko się zarumierni, wyjąć na oddzielny talerz. Na dnie naczynia ułożyć plastry bakłażana, posypać odrobiną pietruszki i tymianku, soli i pieprzu. Ułożyć warstwę cebuli, pomidorów i mozzarelli, posypać natką i tymiankiem. Naprzemian układać składniki i przyprawiać. Na koniec wszystko posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 30minut. Podawać na gorąco