Sposób przygotowania:
Bakłażanowe pizzerinki
1.Bakłażana umyć, pokroić na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, umieścić na sicie i obficie posypać solą, odstawić na ok. 15 minut aż puści sok, a następnie opłukać pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana posypać papryką, oregano i pieprzem (ewentualnie odrobiną soli) z obu stron i skropić oliwą, zarówno oliwę jak i przyprawy wetrzeć w bakłażana palcami, odstawić na 10 minut. 2.Mozzarellę porwać palcami na mniejsze kawałki,oliwki pokroić w plasterki, z pomidora zdjąć skórkę i miąższ pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w cienkie piórka. 3.Na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową), kłaść plastry bakłażana,. Grillować po 2 minuty z każdej strony, ostudzić. 4.Zrumienione i ostudzone plastry bakłażana posmarować z jednej strony sosem pomidorowym, wyłożyć cebulkę,pomidory i plasterki oliwek, posypać mozzarellą. Włożyć na tą samą patelnię, na której się grillowały i "zapiekać" pod przykryciem do momentu aż ser się rozpuści (ok. 2-3 minuty). Podawać na sałacie, z dodatkiem pieczywa lub makaronu razowego.
Dorcia