Sposób przygotowania:
Bakłażanowo-pomidorowy mix
Papryki umyć,osuszyć, a następnie przekroić i oczyścić z gniazd nasiennych,pokroić w paski.Formę do pieczenia posmarowac oliwą i ułożyć na niej pokrojoną w paski paprykę. Zapiekać ok. kwadransa w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tak aby skórka lekko zczerniała i można ją było łatwo zdjąć. Paprykę wystudzić i usunąć skórkę.Baklażana myjemy,osuszamy, odkrajamy ogonek i kroimy w drobną kostke.Czosnek i cebule obieramy drobno siekamy Pomidory spażamy i obieramy ze skorki i kroimy w kostkę. Wszystkie skladniki miksujemy z oliwą i sokiem cytrynowym na gładką masę.Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i słodka papryką.Można posypać posiekaną natka.Pasta nadaje się do pieczywa,może również służyc jako dip.